2018. sze 06.

Tata-túra, Öreg-tó, vár

írta: TEDEX Tour
Tata-túra, Öreg-tó, vár

img_0016.JPGAutóval Vértesszőlős felől érkezve a benzinkút mögötti parkolóban kényelmesen leparkolhatunk. Innen gyalogolva irány az Öreg-tó. Néhány perc múlva, büfések előtt elhaladva, meg is érkezünk a tópartra.

 

 

 

Útvonal tervezés a Tatai Várhoz.tatai_var.png

 img_0031.JPGAz erdőből kiérve nagy kék vízfelület tárul elénk, rajta vitorlások, sárkányhajók, a kijelölt helyen fürdőző emberek. Elindulva a vár irányába a platánfákkal szegélyezett aszfaltozott tóparti úton, elég sűrűn találkozunk kerékpározókkal.

img_20160709_144846.jpgAz utunk során láthatjuk a Vízivágóhidat, a vízimalmot, a csónakházat, a tatai várat, az Esterházy-kastélyt, a szobrokat, a játszóteret.

Az Öreg-tó körüli séta körülbelül 3-4 óra. Az Öreg-tó távolsága 1 óra Budapesttől autóval.

 

Látnivalók, nevezetességek

Öreg-tó

img_0064.JPGTata környezetének legnépszerűbb és legismertebb látnivalója az Öreg-tó. Az Öreg-tó háromnegyed részét Tata város övezi, a déli és délnyugati partját erdős területek határolják. A tavat egyetlen vízfolyás táplálja, az Által-ér.

Az Öreg-tó mesterséges állóvíz, az Által-éren épített völgyzárógát építésével alakították ki. A tónak a középkorban a tatai vár védelmében is fontos szerepet volt.

A tó neve eredetileg tekintélyes méretére utalt. Ma azért hívjuk így, mert már a honfoglalás előtt, a római korban hozták létre.

A tónak fontos szerepe van a madárvonulások idején. Nem ritkán egyszerre 20 ezer egyedtől is zajos a tó. A madarak megfigyelését segíti a tóparton 1999-ben felállított 11 méter magas torony.

A nyári magas vízállás kedvez a vízi sportoknak. Jó lehetőség nyílik kajakozásra, szörfözésre és sétahajózásra. Télen, alkalmas lehet korcsolyázásra.

A vízfelszín területe 2,69 km2, legnagyobb mélysége körülbelül 5 méter.

img_0090.JPGA tó környékén képzőművészeti remekeket nézhetünk meg. A tóparti sétányon találjuk a tatához kötődő néhány híres ember mellszobrát – Magyary Zoltán, Öveges József, Mikoviny Sámuel. A tó vizében van a hattyúpihenő sziklán álló Keresztelő Szent János szobor.

Tatai vár

img_0049.JPGA várat Luxemburgi Zsigmond építtette 1397-1409 között. Később Mátyás király reneszánsz szellemben átalakíttatta és bővíttette. Mátyás király kedvenc pihenőhelye lett a gerecsei vadászatok alkalmával. 1727-1945 között az Esterházy család tulajdonában volt.

1954 óta a várban működik a Kuny Domokos keramikus mesterről elnevezett múzeum. Izgalmas látnivaló a lovagterem, a római és középkori kőtár. 

Esterházy-kastély

kastely.jpgA kastélyt az 1760-as évek elején, gróf Esterházy Miklós megbízására, Fellner Jakab tervei alapján kezdték építeni. Mai formájában 1776-tól látható.

A főépület kéttornyú déli homlokzatú. Itt van még a kiskastély, néhány melléképület,a kocsiszín. 

Vízivágóhíd

vizivagohid_1.jpgA tó keleti partján épült az egykori vízivágóhíd. A tornyos, korábban nádfedeles épülete az egyetlen kijelölt hivatalos közvágóhíd volt, melyet 1755-ben építették Fellner Jakab tervei alapján.

Szólj hozzá

játszótér kastély eszterházy vízimalom útvonal tervezés Magyarország Budapest Tata öreg-tó Által-ér tatai vár 1 óra Budapest tedex tour vízivágóhíd