2018. sze 21.

Pilis-túra, Dobogókő

írta: TEDEX Tour
Pilis-túra, Dobogókő

Kellemes kora őszi időben kirándulás Dobogókőre. Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Balti-tenger szintje felett közel 700 méter. Tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, tiszta időben a Magas-Tátra hegyvonulata is látható. Dobogókőtől észak felé meredek sziklafalak és mély völgyek láthatók, melyek közül legismertebb a Rám-szakadék. Távolsága 1 óra Budapesttől, autóval.

dobogo1.jpgDobogókőre felérve a parkolóban megállva, ahol mindig van hely. A pakolóból elindulva, egy szépen rendben tartott helyre érkezünk. Itt van Sri Chinmoy (a világbéke álmodója) szobra, illetve asztalok és padok.

 

 

 

dobogo2.jpgMegyünk néhány lépést és megérkezünk a "Báró Eötvös Lóránd Menedékházhoz". A fa menedékházban turistamúzeum van, ami sajnos éppen zárva volt. A mellette 1906-ban épült kőépület jelenleg is turistaházként működik.

 

 

 

dobogo4.jpgA menedékház mögött balra az erdei úton sétálva a Rezső-kilátóhoz jutunk. Az erdei út nagyon jól kiépített, könnyen járható. Az árnyas fák alatt kellemes, pihentető a séta.

 

 

 

 

dobogo3.jpgdobogo11.jpgAz út közben láthatjuk a Attila-Buda kaput, sajnos már nem a régi szép pompájában.

 

 

 

 

dobogo5.jpgA Rezső-kilátó.  Tirts Rezső készítette Dobogókő első turistajelzését, valamint tevékenyen részt vett a parkerdő feltérképezésében. A kilátó emlékére lett elnevezve.

 

 

 

 

 

dobogo7.jpg

A kilátóról nagyon szép panoráma tárul elénk. Nagyon jól látható többek között Visegrád, a Rám-szakadék, Prédikálószék

 

 

 

 

dobogo8.jpgA Rezső-kilátótól visszafelé A Dobogókői kilátóhoz. A magaslati pontot a szikla jelöli.

 

 

 

 

 

dobogo10.jpgA kilátóról nagyon jó kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre és szakadékokra, valamint a Dunakanyarra. A kis túra úgy 50 percet vesz igénybe.

 

 

 

 

 

Útvonal tervezés Dobogókőre terkepd.png
Szólj hozzá

prédikálószék menedékház útvonal tervezés Magyarország Dunakanyar Visegrád Rám-szakadék Dobogókő Rezső-kilátó