2018. sze 27.

Pilis-túra, Pilisszentkereszt

írta: TEDEX Tour
Pilis-túra, Pilisszentkereszt

pilisszentkereszt.jpg Pilisszentkereszt, Pest megyei község a Pilis hegységben. A település része Dobogókő.  A község a környék népszerű kirándulóhelye és a túrázások kiindulópontja. Távolsága 1 óra Budapesttől, autóval.

 Útvonal tervezése Pilisszentkeresztre  pilisszentkeresztutv.png

 

 

 tolgy_lak_066.jpgA községből elindulva a sík réten keresztül vezető úton sétálunk, ahonnan jó kilátás nyílik a környező hegyekre. Rövid sétát követően jutunk el az erdei útra mely a Szentkúthoz vezet.

 

 

 

tolgy_lak_011.jpgAz erdei út a fák kellemes, hűs árnyékában vezet, mely folyamatosan emelkedik, de könnyen járható, egy-két kivételtől eltekintve. Vannak meredekebb szakaszai, ahol kötélkorlát lett kiépítve segítve az előrehaladást.

 

 

 

img_0093.JPGtolgy_lak_003.jpg Megérkezünk a rendezett, gondozott Szentkúthoz. A környék nagyon csendes, csak a madarak csicsergése hallható. A séta után a padokon megpihenhetünk. A Mária-forrás vize friss, üde és kristálytiszta.

 


tolgy_lak_009.jpg tolgy_lak_005.jpgA forrás fölötti területen kis szabadtéri kápolna látható. A kegyhely közepén a Mária szobor áll.

A pihenést követően elindulhatunk a Dera-patak vadregényes szurdokvölgyébe.

A túra a Szentkúthoz megközelítőleg 30 perc.

Szólj hozzá

kápolna útvonal tervezés szentkút Magyarország Budapest Pilisszentkereszt Mária-forrás 1 óra Budapest