2018. sze 16.

Tata-túra, Angolpark (Angolkert)

írta: TEDEX Tour
Tata-túra, Angolpark (Angolkert)

20170812_141906.jpgAz Angolpark a Cseke-tó mellett található. Az Angolparkban változatos növény-, és állatvilágot, valamint építészeti érdekességeket nézhetünk meg.

A séta útvonalán láthatjuk a pálmaházat, az Eszterházy kerti lakot (Kiskastély), szabadtéri színpadot, műbarlangokat (grotta), műromokat (runia), kőhidat és szentélyt (imahely). Ezen helyekhez való odajutást, a nagyon hasznos útbaigazító táblák segítik.

A műromok, egy ízlésesen összeállított régi korokat megjelenítő együttes, mely előtt folyik a Tükör-forrástól mesterségesen kiépített patak, fokozva a hely romantikus hangulatát. A kőhíd és szentély különös érzéssel tölti el az embert. A szentélybe belépve, a levegője, az illata és a hangulata, vagyis a környezet szinte azonnal megnyugtat és pozitív gondolkodást nyújt. Az Angolparkban eltölthető idő körülbelül 1 óra. Az Angolpark távolsága 1 óra Budapesttől autóval.

 

Útvonal tervezés az Angolparkhozangolpark.png


Angolpark (Angolkert) története, látnivalói


kastely_1.jpgEszterházy kerti lak (Kiskastély) 

A tatai angolpark 1783 után épült, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré. Ez volt Magyarország első angolparkja. A területet az tette különlegessé, hogy gyakorlatilag egész Tatát behálózta, harmonikus egységet képezve az őt körülvevő tájjal. Az Angolpark bejáratánál két kőgriff látható, mely Schweiger Antal alkotása. Az európai uniós támogatással felújításra került, így ismét régi pompájában látható. A sétányok mellett különböző kerti építményeket csodálhatnak meg a látogatók. Ilyen a Pokol nevet viselő műbarlang, melynek egyik oldalán egy forrás vize csorog lefelé. Az Angolpark legkorábbi épülete Eszterházy kerti lak (Kiskastély), amely eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi. Az épület előtti lejtős területet egykoron Esterházy Miklós Ferenc gróf színielődások megtartására használta.forrás: http://www.tata.hu/911/esterhazy_kastely 



Pálmaház palmahaz_1.jpg

A köznyelvben Pálmaházként, Pálma Szállóként emlegetett épület építésének pontos idejét nem ismerjük. A Kuny Domokos Múzeum tervtárában őriznek egy 1822-ben keletkezett tervrajzot/térképvázlatot Bánóczy Antal aláírásával, amelyen szerepel egy Glashaus “Üvegház” elnevezésű épület, de annak sem alakja, sem tájolása nem egyezik meg a jelenlegi épületével. A tervrajzon nem a ma is álló épület, hanem annak elődje, talán egy valódi üvegház látható, amely a XVIII. század utolsó harmadában létesített Angolpark délszaki növényeinek téli tárolására szolgált. 

A ma álló épület építésének ideje az 1800-as évek utolsó évtizedeire tehető. Ekkor azonban már inkább a vendéglátást szolgáló kávéházként, mulatóházként, kioszkként működött  a Hattyúligeti hidegfűrdő, majd Kristály strand és az Angolpark vendégeit egyaránt kiszolgálva.

Egy 1925-ből való képeslapon jól látszik, hogy az épület megtartotta a pálmaházi szerepét is, a strandolásra kevésbé alkalmas, hideg hónapokban a park pálmáinak, narancs- és citromfáinak szolgált menedékül. A lassan éledő belföldi turizmus igényeinek kiszolgálására a XX. század második felében turistaszállóvá alakították át az épületet. A 2006. augusztusában megkezdődtek a rekonstrukciós munkálatok. A szecessziós hangulatban felújított nagyteremben  kamaraszínházi  előadások, kamarakoncertek megtartására alkalmas hangtechnika került beépítésre. A könnyen átrendezhető bútorzat révén akár 200 fős rendezvényeknek is helyet adhat a klimatizált helyiség. Az idők során elbontott egykori terasz helyén felépített félköríves épületrészben kaptak helyet a kisebb, sokféleképpen használható szekciótermek, összesen 150 férőhellyel.


 Műbarlangokmubarlang_1.jpg

A műbarlang az Angolpark egyik jellegzetes eleme, amely hűen igazodik a hely stílusához. A műbarlangok hűvös rejtekében jólesik megpihenni, elfeledve a nagyváros zaját. Elgondolkozhatunk milyen lehetett a sziklák mélyén élni.
A Pokol-műbarlang egyik oldalán egy forrás vize csörgedezik, emelve a hely szentimentális hangulatát.

 


 szabadteri_szinpad_1.jpgSzabadtéri színpad 


Szabadtéri színpad az Angolparkban. 1934–1937 között Tata-Tóvárost országosan is elismertté tették a Júniusi hetek keretében, az itt megrendezett szabadtéri játékok. A színpad kiépítése és a Magyar Királyi Operaház művészegyüttesének meghívása a zenét kedvelő gróf Esterházy Ferenc nevéhez fűződik. Az ünnepi játékok műszaki vezetője Tolnai Pál volt. A zenekart Ferencsik János vezényelte, a darabokat Oláh Gusztáv rendezte.forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Angolkert_(Tata) 


 Kőhíd, szentély

20170812_142541_1.jpg

 A Tükör-forrás vize mesterségesen kiépített, szalagszerű mederben folyik a műrom irányában. A kőhídon átmenve, jutunk el a szentélyben. A domboldal lábánál római szentélynek (imahely) is nevezett, ívesen záródó tágas grotta mélyed a domboldalba, középpontjában a faragott, víztől koptatott kő oltárként kapott helyet.

 

 
20170812_140907.jpg
Műromok 

Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. Az 1801-ben emelt építményhez egy kis ívelt kőhídon át juthatunk. A műromok igazi romok felhasználásával épültek, többek között a közeli vértesszentkereszti román kori apátság 24 oszlop- és pillérkötegei, valamint a domborműves római sírkövek is beépítésre kerültek. A hajdani, közelben fakadó karsztforrások patakja a műromokon folyt keresztül. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen.forrás: http://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/tata-angolpark-cseke-to 

Szólj hozzá

esküvő kastély pálmaház szentély szinpad eszterházy útvonal tervezés kőhíd Magyarország Budapest Tata öreg-tó műrom Angolpark műbarlang cseke-tó tükör-forrás 1 óra Budapest