2018. sze 01.

Tata-túra, Cseke-tó

írta: TEDEX Tour
Tata-túra, Cseke-tó

cseke_to_2.jpg

A Cseke-tó mellett található az Angolpark. A tó mesterségesen kialakított vízfelület, mely valójában egy 25 hektáros tározó.

A tavat a szépen kialakított sétálóút veszi körül. A fák hűs levegőjű árnyéka kellemes felüdülést nyújt. A séta során megpihenhetünk a szépen kialakított padokon és csodálhatjuk a tájat.

A sétálóúton gyakran találkozhatunk kerékpározó és futó emberekkel is. Az út kiépítése lehetővé teszi, hogy a sétálók, futók és kerékpározók kényelmesen megférjenek egymás mellett úgy, hogy még véletlenül sem zavarják egymást a szabadidejük kellemes, hasznos eltöltésében.. A tó egy igazán kedvelt horgászparadicsom is.

A Cseke-tó körüli séta útvonalán láthatjuk a műromokat (runia), kőhidat és szentélyt (imahely), Tükör-forrást, török mecsetet, Kazinczy kőpadot, a játszóteret és kondiparkot.

A műromok, egy ízlésesen összeállított régi korokat megjelenítő együttes, mely előtt folyik a Tükör-forrástól mesterségesen kiépített patak, fokozva a hely romantikus hangulatát..

A kőhíd és szentély különös érzéssel tölti el az embert. A szentélybe belépve, a levegője, az illata és a hangulata, vagyis a környezet szinte azonnal megnyugtat és pozitív gondolkodást nyújt.

Kazinczy is ellátogatott az Angolparkba, melynek emlékét a Csek-tó partján egy kőpad őrzi, amelyre leülve a tó teljes területére nyílik kellemes, szabad kilátás.

A kialakított játszótér a gyerekeknek biztosítsa a kikapcsolódást. A játszótérnél kialakított kondipark, a rajta lévő elemek a sportolásra vágyóknak is hasznos, mert különböző erősítő gyakorlatok végezhető rajtuk.

Az Angolpark az esküvők megtartásának is egyik kedvelt helyszíne.

A Cseke-tó körüli séta körülbelül 1,5 óra. A Cseke-tó távolsága 1 óra Budapesttől autóval.

 Útvonal tervezés a Cseke-tóhoz    cseke_terkep.png

 

A Cseke-tó körüli séta, látnivalók

 

Tükör-forrás

tukor_forras_1.jpg

A kertben van a legnagyobb vízhozamú Tükör-forrás, ami régen a feljegyzések szerint napi 50 millió liter vizet adott, s az angolkertben található a városban a legmagasabban fakadó Angyal-forrás, aminek a vízhozama egykor napi 40 millió liter volt. Ezekre a fakadó vizekre lehetett tavakat, malmokat létesíteni a múltban.

 

 

Török mecset, kőpad

kopad_mecset.jpg

Az Angolparkban, a Cseke-tó partján áll a Török mecset. A szabályos nyolcszög alaprajzú, csúcsíves kis épület érdekessége, hogy a hiedelmek szerint helyén egykor egy szentéletű török remete kunyhója állt. A mecset azonban bizonyosan nem igazi, csupán az Angolkert romantikus és szentimentális jellegének hangsúlyozására épült 1840 körül, a tóparti műromokkal egy időben.A Török mecset előtt megpihenhetünk a Kazinczy-kőpadon. A kőpad az író itteni látogatásainak emlékét őrzi.

forrás: https://www.termalfurdo.hu/latnivalo/torok-mecset-462

 

Kőhíd, szentély

 20170812_142541.jpg

A Tükör-forrás vize mesterségesen kiépített, szalagszerű mederben folyik a műrom irányában.  A kőhídon átmenve, jutunk el a szentélyben. A domboldal lábánál római szentélynek (imahely) is nevezett, ívesen záródó tágas grotta mélyed a domboldalba, középpontjában a faragott, víztől koptatott kő oltárként kapott helyet.

 

 

Műromok

 20170812_140907.jpgAz Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. Az 1801-ben emelt építményhez egy kis ívelt kőhídon át juthatunk, a műromok igazi romok felhasználásával épültek, többek közt a közeli vértesszentkereszti román kori apátság 24 oszlop- és pillérkötegei, valamint domborműves római sírkövek is beépítésre kerültek. A hajdani, közelben fakadó karsztforrások patakja a műromokon folyt keresztül. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen.

forrás: http://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/tata-angolpark-cseke-to

 

 Kondipark, játszótér

 kondipark_1_1.jpg

A kialakított játszótér a gyerekeknek biztosítja a kikapcsolódást. A játszótérnél kialakított kondipark, a rajta lévő elemekkel a sportolásra vágyóknak is hasznos, mert különböző erősítő gyakorlatok végezhető rajtuk.

 

 

  Tatai Edzőtábor (Olimpiai központ)

olimpiaitabor.jpg

A park déli részét elfoglalja az élsportolóink felkészülését szolgáló Tatai Edzőtábor. A tábor és a Cseke-tó közötti területen gyönyörű, öreg platánok díszlenek, melyek hibrid egyedek lévén, így külön értéket képviselnek.

Szólj hozzá

esküvő játszótér szentély útvonal tervezés imahely kőhíd Magyarország Budapest Tata műrom Angolpark kondipark kőpad cseke-tó tükör-forrás 1 óra Budapest tedex tour török mecset